Statlig insättningsgaranti betyder att du är garanterad 950 000 kronor på ditt sparkonto ifall en bank eller sparinstitut går i konkurs. Upp till detta belopp så är dina pengar skyddade. Har du mer pengar än så på en bank så gäller inte insättningsgarantin.

Tryggt sparkonto
Avanza Sparränta: 0,75 - 0,95%
Insättningsgaranti: Ja
Öppna

Det tar Riksgälden ca 7-20 arbetsdagar för att hämta in ditt kontonummer och sedan betala ut din ersättning som ska motsvara ditt förlorade belopp.

Garanti och pengar

garanti sparkonto

Viktigt att komma ihåg är att insättningsgarantin kommer från Riksgäldens fond. Kassan i denna fond fylls på av alla banker med bankstatus i Sverige varje år. Skulle en bank gå i konkurs så används pengar ur denna fond för att återbetala privatpersoner och företag som sparat kapital på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti.

År 2008-2009 var det nära att Swedbank gick i konkurs, skulle en sådan händelse ha inträffat så skulle spararna få ett mindre belopp av sitt sparade kapital tillbaka. Efter finanskrisen har dock reglerna skärps och garantibeloppet höjts till 950 000 kronor. Innan 2016 så gällde 100 000 euro för sparkonton i Sverige. Påtryckningar har kommit från EU och Bryssel gällande krav på banker och privatpersoners rättigheter.

Statlig insättningsgaranti