Spara till barn

Att spara till barn är ett ansvarfullt sätt att ge sina barn en bra start i livet. Den 20 mars 2018 höjdes barnbidraget med 200 kr i månaden. Det ger ett bra tillfälle att starta ett månadssparande för ditt barn.

Om du sparar 1250 kr i månaden med 7% avkastning i 16 år så kan du få över 400 000 kronor i kapital den dagen barnbidraget slutar att komma in. Hur får man så hög ränta? Antingen väljer du ett sparkonto med hög sparränta eller så väljer du att spara i aktier och aktiefonder.

Varför spara till barn?

Det är vanligt att man som förälder vill börja spara pengar till sina barn. Tid är vår viktiga resurs och om föräldrarna börjar spara när barnet är fött så sparar man 16 års tid av sparande. Barnbidraget kan därför vara ett kraftfullt sätt att få en bra start.

Populära anledningar till att börja spara är till kontantinsats eller körtkort.

Sparform till barn?

Att starta en kapitalförsäkring med ditt barn som förmånstagare är ett bra sätt att ordna ett sparande. Du har full insyn i sparandet eftersom kontot står i ditt namn, och om du har barnet som förmånstagare så får han eller hon pengarna på sin 18-årsdag. Skulle du som förälder dö så kan det kännas skönt att veta att barnet får sina pengar så som det är tänkt. Annars brukar pengarna gå till den andra personen i äktenskapet om inte äktenskapsförord finns. Oavsett så får inte barnet tillgång till pengarna förens den andra föräldern dör eller ger pengarna i gåva.

Aktier ger högst avkastning fram till vuxen ålder

Du kan välja att spara i aktier i din kapitalförsäkring, vilket ger en hög avkastning över tid. Med ränta på ränta effekten så kan 7% årsavkastning bli mycket pengar med tiden. Alternativt så väljer du att automatiskt månadsspara i aktiefonder.

Varför inte ett sparkonto för barnsparande?

Visst kan du spara till ditt barn på ett sparkonto, men då är det viktigt att sparräntan är hög från början. Skillnaden är att aktier över tid ger mer i avkastning eftersom bolagen bakom ökar sina vinster och utdelning varje år över tid. På ett sparkonto får du förhoppningsvis samma ränta varje år. Visst blir det ändå bra avkastning med ränta på ränta effekten, men det krävs att du väljer den bästa sparräntan.

Spara till barn