Rörlig ränta innebär att du kan ta ut och sätta in pengar på ett sparkonto hur mycket du vill. Det betyder också att räntan justeras efter reporäntan som Riksbanken styr över. När bankerna behöver låna in pengar så höjer de sparräntan så att fler öppnar sparkonton. Och när de har tillräckligt med pengar så sänker de räntan vilket gör att fler tar ut pengarna och investerar i annat eller konsumerar upp pengarna på resor, bostad eller prylar.

Vad är fördelen med rörlig ränta?

Rörlig ränta

Fördelen med rörlig ränta är flexibiliteten att kunna göra som du vill med pengarna. Vill du spontant åka på semester så kan du enkelt göra ett uttag. Det finns ingen bindningstid oftast, motsatt till fast ränta som är en placering som låser in kapitalet under en avtalad tid, t.ex. 6 mån eller 1 år.

Vilka banker erbjuder rörlig ränta? De flesta banker och kreditinstitut har någon form av sparkonto med rörlig ränta. Frågan är bara hur hög den är, ibland erbjuder man 0,5% och ibland 5%. Det har att göra med insättningsgaranti och liknande, ju tryggare desto lägre sparränta gäller generellt.

 

Rörlig ränta