Pension kan du får från flera olika håll, dels allmän pension från pensionsmyndigheten men också tjänstepension från din arbetsgivare. Många väljer idag att komplettera den statligen pensionen med ett privat pensionssparande för att sätta guldkant på tillvaron när man blir äldre.

pension

Så här fungerar pensionen

Pensionen är olika för alla människor. Den allmänna pensionen baseras på vilken lön du har haft och hur länge du varit yrkessam i livet. Har du en bra arbetsgivare så betalar den en tjänstepension till dig som är anpassad till dig som individ. Om du är orolig för att din pension kommer bli dålig i framtiden så kan du redan nu börja spara pengar. Du kan till exempel lägga undan pengar i fonder eller aktier.

Flera typer av pensionssparande

Många har via sin bank ett individuellt pensionssparande (IPS) där du själv låser in pengar till pensionen och skulle du avlida så går pengarna till din fru eller man.

Kom ihåg att sedan pensionssystemet ändrades kan du också själv välja PPM-sparande. Du kan avsätta en del av din pension till valfria fonder eller aktiefonder. Väljer du en fond utan avgifter så kan du långsiktiga ränta öka betydligt. Håll därför utkik efter ett orange kuvert från pensionsmyndigheten.

Kontakta pensionsmyndigheten

Telefontider:
Måndag – torsdag 8 – 18, Fredag 8-17
Telefon kundservice 0771776776

Postadress: Pensionsmyndigheten, 106 44 Stockholm

Pensionsförsäkring

Använder du en pensionsförsäkring så låser du in pengarna och du kan inte ta ut dem förens 55 års ålder. Avdragsrätten för pensionsförsäkring slopades 1 januari 2016 därför är det nu inte lönsamt att sätta in pengar för de flesta. För mer information om de nya skattereglerna om denna försäkring besöka Skatteverkets hemsida.

Alternativ till privat pensionssparande

Amortering – Genom att amortera på ditt bolån så minskar du dina utgifter och ökar ditt egna kapital i bostaden. Att amortera är ett långsiktigt sparande och inte en kostnad för dig. Problemet är att med dagens låga boräntor tjänar du inte mycket på att amortera.

Investeringssparkonto – Här betalar du en schablonskatt på värdet av dina tillgånga rpå kontot. Skatten är låg på lite under 1% om året. Aktieförsäljningar och fondförsäljningar utlöser ingen reavinstskatt, så du slipper 30% skatt på din vinst. Du slipper också deklarera varje försäljning varje år. ISK är perfekt för aktier som är en högavkastande tillgång.

Kapitalförsäkring – Påminner om investeringssparkontot men kapitalförskringen kan variera i avgifter och hos olika banker. Du får nogrannt undersöka villkoren hos varje aktör. Här står bankens för ditt ägande, du är endast en anonym förmånstagare. Du kan dessutom välja en valfri person som förmånstagare om du skulle dö.

Pensionssparande