Månadsspara kan alltid vara klokt om du såväl sparar till dina barn, ett resemål eller till en ny soffa. En buffert på 1-3 månadslöner rekommenderas nästan alltid av sparexperter. Kan du månadsspara 500 kr i månaden så blir det 6000 kr om året, vilket inte är illa!

Månadsspara till specifikt mål

Om du vet att du ska ha ett bröllop eller göra en resa om ett år så kan du välj att binda pengarna på ett sparkonto så får du en högre sparränta än om du valt ett rörligt konto. Det beror på att du lovar att binda dem under en valfri period, ofta 6 månader till 3 år.

månadsspara

Sparar du på längre sikt så kan du välja att månadsspara i en aktiefond som skuggar OMXS30 Index. Välj en så billig fond som möjligt, alternativ en billiga globalfond. Gillar du inte marknadens svängningar så kan du istället välja ett sparkonto med bra ränta på mellan 3-10% beroende på om du väljer rörlig eller fast. Fundera även på om du vill ha insättningsgaranti eller inte.

Månadsspara med autogiro

Eftersom ett vanligt bankkonto (transaktionskonto) inte ger någon sparränta så kan det vara klokt att förutbestämma hur mycket pengar du ska spara varje månad genom autogiro. Med denna funktion så kan du välja att flytta till exempel 500 kr varje månad till ett sparkonto på en annan bank eller inlåningsföretag. Det gäller att sätta pengarna i arbete! Se till att få sparränta på dem dygnet runt, året runt så att dina sparmål uppfylls på sikt!

Månadsspara