Fasträntekonto är ett sparkonto som har en bindningstid på 3 månader till 36 månader oftast. Anledningen till att det kallas fast ränta är på grund av att du låser in pengarna under en avtalad tid. I gengäld får du en bättre sparränta än vad du skulle ha fått om du valt rörlig sparränta.

Bästa fasträntekontot Villkor
Bästa fasträntekontot
Sparränta 7,1 - 10%
Insättningsgaranti: Nej
Sparkrav: 10.000 - 50.000 kr
Bindningstider: 3 mån - 3 år
Öppna

Fasträntekonton kan ha insättningsgaranti men de finns också utan, så fundera först på vilka villkor du vill ha på ditt sparande. Hur hög ränta vill du ha? Vissa inlåningsföretag och banker är okej med att du tar ut dina pengar i förväg men då kan du få ett avdrag på din sparränta eftersom du inte uppfyller er överenskommelse.

Om du har ett specifikt sparmål eller om du vet att du kan lägga undan dina pengar under en bestämd tid så är det mer fördelaktigt att välja fasträntekonto framför rörligt konto. Nackdelen är att dina pengar då inte är likvida, det vill säga att du kan ta ut dom fritt utan konsekvenser.

fasträntekonto

Sparkonton har generellt en lägre ränta idag än för 10 år sedan och det beror på världsekonomin som har en lägre tillväxt idag. Pengar är billiga att låna vilket gör att banker och företag behöver mindre inlåning till sina verksamheter.

Jämför fasträntekonto

Ett bra tips är att jämföra fasträntekonto då både villkor och sparränta kan skilja sig mycket åt. Viktigast att tänka på är hur lång bindingstid du ska ha och till vilken sparränta. Fundera även på om insättningsgaranti är ett måste. Garantin minskar din risk men du får också lägre ränta. Med insättningsgaranti så behöver du inte oroa dig för en kapitalförlust enligt Riksgälden.

Fasträntekonto