En budget är ett bra verktyg ifall du behöver planera din ekonomi till ett specifikt projekt eller se till att pengarna räcker under månaden till nästa lön. En budget är till för att hushålla med din ekonomi.

Med en budget så kan du planera inköp till familjen, planera husrenoveringar eller spara till semesterresan till Thailand. Ett bra tips är att månadsspara på ett sparkonto varje månad. När du gör en budget skriver du ner alla dina inkomster och utgifter och jämför sedan dem mot varandra.

Budgetkalkyl

Det är bra om du gör en hushållsbudget och kalkylerar med hur mycket familjens inkomster ligger på gentemot utgifter. Bara genom att studera banktransaktioner månadsvis så får du en bra överblick. Markera sedan med en överstrykningspenna på de utgifter som är återkommande och onödiga, fundera på vilka kostnader du kan skära ned på.

budget

Stora kostnader för en familj är bostaden med låneränta, skatter, försäkringar, renoveringar, inredning, elektronik, vatten, el och bredband. Sedan så kostar även en bil i bensin, försäkring, skatt och reparationer. Övriga större kostnader är tidningsprenumerationer, mobiler, avbetalningar, resor, mat, fika, kläder och andra nöjen.

Budget