En vanlig fråga är om man ska amortera på lånet eller spara pengar? Mitt tips och råd är att sålänge sparräntan överstiger låneräntan så ska du spara pengar. Om låneräntan är högre än vad du kan få på sparkonton så är en bra idé att amortera.

När ska man amortera?

Amortera ska du göra så fort du inte kan få bättre avkastning någonannanstans. Om du kan få 7% avkastning på aktier så är det en dålig idé att amortera, speciellt om du har en rörlig låneränta på 2%. Du blir ju nettoskillnaden 5% bättre om du placerar dina pengar i sparande. Men om du inte kan aktier eller inte hittar ett sparkonto med bra sparränta så ska du välja att amortera. Då blir det indirekt att du själv tjänar 2% till dig själv varje gång du amorterar.

amortera

Hur får jag bästa räntan?

Bästa räntan blir det idag om du väljer att amortera, då tjänar du 1,5-2% beroende på hur hög rörlig låneränta du har. Men om du är duktig på aktier eller sparar i investmentbolag så ska du hellre placera pengarna där och använda utdelningarna från aktier att amortera på bostadslånet.

Bästa sparräntan på sparkonton är idag 3-6,5% om du väljer nischade mindre banker. De behöver fortfrande inlåning så de erbjuder en bättre sparränta. Tyvärr så får man inte insättningsgaranti på de här små inlåningsföretagen. Kolla därför deras siffror, hur lönsama är bolagen? Hur ser balansräkningen ut?

I tider med hög styrränta så kommer även sparräntan vara hög, då kan det vara mer fördelaktigt att spara pengar. Det här styr sveriges Riksbank, det handlar nämligen om tillgång och efterfrågan på penningmarknaden.

Varför amorterar inte fler?

Amorteringskulturen i Sverige är dålig eftersom pengar är så billiga, det är nästan gratis att låna pengar. Att låna uppmuntras av sveriges regering som inte vill ta bort ränteavdraget som gör att du kan dra av 30% av dina låneränta mot din skatt på inkomst.

För att fler ska börja amortera på sina bolån så behövs ränteavdraget tas bort eller reduceras. Nu är regeringen dock rädd för att detta ska göra hushållen sårbara. En sprucken bostadsbubbla är inget Sverige vill ha, eftersom det skulle slå hårt mot vår samhällsekonomi.

Amortera eller spara pengar